Beknopt verslag van de bijeenkomst van 15 november – Filmbijeenkomst Holwerd aan Zee

Klik HIER voor een sfeerimpressie van de bijeenkomst

Een fraai staaltje actief burgerschap!

In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen. Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt. Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister te worden. ‘In Holwerd doen we alles zelf en alles samen.’ 

Gaat het de bewoners van Holwerd lukken om de 65 miljoen euro bijeen te schrapen, die nodig is voor het plan? En zullen de boeren ermee akkoord gaan dat hun vruchtbare land opnieuw onder water wordt gezet? Vier jonge mannen trekken de kar: Marco Verbeek, die de plaatselijke supermarkt runt, Hessel Hiddema, een aardappelboer die zijn pootaardappels over de hele wereld uitvent, Theo Broersma, inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit en Jan Zijlstra, beleidsambtenaar van de gemeente. Ze worden in hun dorp de Gideonsbende genoemd.

De film volgt de mannen op hun tocht de wereld in om het geld bij elkaar te krijgen. 

Holwerd aan zee is een film van Kees Vlaanderen. Het is een coproductie van Human en Moondocs.

Na afloop van de film konden we napraten met hoofdrolspeler Jan Zijlstra en regisseur Kees Vlaanderen. Aansluitend een heerlijk diner, verzorgd door een Arabisch kookteam. 

Een mooie bijeenkomst op een mooie locatie in het dorp Oranje in de gemeente Midden Drenthe.

Deze gemeente is culturele gemeente van de provincie Drenthe onder het motto: Vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *