De vrouwenmars van Westerbork

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

Het OVCG heeft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samengesteld, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. 
Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet was in 2020 een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier waren in vitrines één of meerdere overalls te zien en was, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties waren Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities waren te zien van 3 maart tot en met 28 augustus.

Niet alleen door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen, wordt het verhaal van de vrouwenmars doorgegeven, er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. De podcast is hier te beluisteren.

In september 2021 (onder voorbehoud) wordt er een wandel-dag georganiseerd, in samenwerking met Tocht om de Noord. Deze wandel-dag zal de route van de vrouwenmars volgen, en de tentoonstelling zal langs de route te zien zijn. Later hierover meer.